Boerderij Heuvenseweg 2-4, Rheden

Heuvenseweg 2-4, Rheden (1)
Heuvenseweg 2-4, Rheden (2)
Heuvenseweg 2-4, Rheden (3)
Heuvenseweg 2-4, Rheden (4)
Heuvenseweg 2-4, Rheden (5)
tekeningen Heuvenseweg 2-4
Heuvenseweg 2-4, Rheden (7)
Heuvenseweg 2-4, Rheden (8)
Heuvenseweg 2-4, Rheden (1) Heuvenseweg 2-4, Rheden (2) Heuvenseweg 2-4, Rheden (3) Heuvenseweg 2-4, Rheden (4) Heuvenseweg 2-4, Rheden (5) tekeningen Heuvenseweg 2-4 Heuvenseweg 2-4, Rheden (7) Heuvenseweg 2-4, Rheden (8)

Aan de doorgaande Heuvenseweg in Rheden staat een opmerkelijk vormgegeven boerderij pal aan de weg die toegang geeft tot landgoed Heuven. Het is de relatie met het landgoed waar de boerderij haar vormgeving aan dankt. De vermogende Amsterdamse bankiersfamilie Wurfbain was eigenaar van het landgoed en liet de boerderij in 1898 bouwen. De geveltoppen van de puntgevels springen met hun siervakwerk het meest in het oog. Ook aan de windveren en siermakelaars is bijzondere aandacht besteed. De vormgeving ervan lijkt ge√Įnspireerd te zijn op de architectuur van Noorse houten prefabwoningen die rond de eeuw¬≠wisseling populair waren. Later bestelde de heer Wurfbain zelf ook een Noors prefabhuis voor zijn dochter. Het dak van het bedrijfsgedeelte van de boerderij werd gedekt met grijze en rode dakpannen die in een decoratief patroon aangebracht werden. Het gebouw werd in 1985-1987 grondig verbouwd waarbij deze geheel geschikt werd gemaakt voor dubbele bewoning.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Vereniging Natuurmonumenten. De opdracht was om de bouwfasen in kaart te brengen en zodoende de cultuurhistorische waarden van de onderdelen vast te stellen. Ook het erf met bestratings- en groenstructuren werd hierbij in kaart gebracht. Tevens heb ik in een separate rapportage een aantal randvoorwaarden opgesteld die als toetsingskader gelden bij een eventuele verbouwing van het pand.