Boerderij Keunenhuis, Winterswijk

Keunenhuis
Keunenhuis
Keunenhuis, Winterswijk (3)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Keunenhuis
Keunenhuis
Keunenhuis
Keunenhuis
Keunenhuis Keunenhuis Keunenhuis, Winterswijk (3) OLYMPUS DIGITAL CAMERA Keunenhuis Keunenhuis Keunenhuis Keunenhuis

In het licht glooiende esdekkenlandschap rondom Winterswijk ligt de markante boerderij genaamd “Het Keunenhuis”. De boerderij in de buurtschap ’t Woold is al halverwege de achttiende eeuw vermeld maar werd in 1908 herbouwd na een brand. De boerderij was altijd in bezit van rijke herenboeren en de nieuwe boerderij kreeg dan ook de voorname allure van een scholtenboerderij. De naar de weg gekeerde voorgevel van het woongedeelte werd voorzien van representatieve neorenaissance elementen, gecombineerd met de modernere jugendstilmotieven. De achtergevel die naar het bedrijfsmatige erf was gekeerd, kreeg juist een sterk steekgebonden karakter door de toepassing van een houten geveltop.

Op het erf staat ook een daglonershuisje uit het tweede kwart van de negentiende eeuw. In het vrijstaande gebouwtje woonde oorspronkelijk een loonarbeider die per dag werd betaald, een zogenaamde dagloner. Het interieur bevat nog altijd een vloer van veldkeitjes die getuigd van de vroegere verblijfsruimte van de dagloner. Bijzonder is dat in de vloer met donkere veldkeitjes een vlakverdeling is aangebracht met de initialen van de toenmalige eigenaars.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Vereniging Natuurmonumenten. Naast een opname van de boerderij was er specifiek ook aandacht voor de historische ontwikkeling van het erf. Zo werden de verschillende bestaande erfverhardingen en groenstructuren cultuurhistorisch gewaardeerd. Ook het karakter van het omringende landschap werd hierbij betrokken om te waarborgen dat de historische sfeer op het erf ook na een herbestemming in stand gehouden zou worden. Verder maakte het nagenoeg complete interieur uit de bouwtijd het woongedeelte in cultuurhistorisch opzicht zeer zeldzaam.