Boerderij Laarmanshoek, Ommen

Laarmanshoek, Ommen (1)
Laarmanshoek, Ommen (2)
Laarmanshoek, Ommen (3)
Laarmanshoek, Ommen (4)
Laarmanshoek, Ommen (5)
Laarmanshoek, Ommen (6)
Laarmanshoek, Ommen (7)
Laarmanshoek, Ommen (8)
Laarmanshoek, Ommen (9)
Laarmanshoek, Ommen (1) Laarmanshoek, Ommen (2) Laarmanshoek, Ommen (3) Laarmanshoek, Ommen (4) Laarmanshoek, Ommen (5) Laarmanshoek, Ommen (6) Laarmanshoek, Ommen (7) Laarmanshoek, Ommen (8) Laarmanshoek, Ommen (9)

Nabij de monding van de Regge in de Vecht, ten westen van Ommen, ligt boerderij Laarmanshoek. De boerderij is gebouwd op de overgang tussen een hoger gelegen es en het lagere Vechtdal. Op of in de buurt van deze plek stond ooit de havezate Het Laer. Dit was de voorganger van het huidige gelijknamige buitenhuis een paar honderd meter verderop. In het begin van de achttiende eeuw verhuisde de status van havezate me naar dit nieuwe landhuis. Tegen het begin van de negentiende eeuw is de oude havezate gesloopt waarna de boerderij Laarmanshoek op deze plek tot stand kwam. Het bedrijfsgedeelte van de boerderij was op de es georiƫnteerd aan de overzijde van de Zwolseweg. Het woongedeelte ligt zodoende naar de Vechtzijde gekeerd. De boerderij bevat nog altijd veel oorspronkelijke negentiende-eeuwse onderdelen die getuigen van de vroegere bewoning en de bewerking van het omringende landschap.

De eigenaar van de boerderij heeft de opdracht gegeven voor het bouwhistorische onderzoek vanwege de voorgenomen herbouw, restauratie en eventuele herbestemming. De vervallen staat van het voormalige bedrijfsgedeelte maakte de situatie enigszins urgent. Tijdens het onderzoek is naast de historie van de boerderij en het erf ook extra aandacht besteed aan een architectonische vergelijking met andere boerderijen in de omgeving.